Kallemooifeest op Schier gaat niet door

De Kallemooi-haan in zijn mandje op hoogte vorig jaar
De Kallemooi-haan in zijn mandje op hoogte vorig jaar © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het Kallemooifeest op Schiermonnikoog gaat niet door. Dat heeft de Pinkstercommissie laten weten in de dorpsbode van het eiland.
Het lag al in de lijn der verwachting dat het Pinksterfeest niet door zou gaan omdat alle evenementen vanwege het coronavirus tot 1 juni verboden zijn.
Via de plaatselijke krant maakt commissielid Wyb Jan Groendijk de beslissing kenbaar. 'Een Pinksterfeest, zonder samenkomst in onze onvolprezen gelagkamer. Een feest zonder de mogelijkheid tot het plaatsen van de Kallemooimast en het organiseren van de traditionele kinderspelen maakt dat ook wij als Pinkstercommissie onze hoeden moeten afdoen. Wij zullen ons hoofd buigen, richting het coronavirus.'
Ook haalt de Pinkstercommissie het refrein van het lied aan wat jaarlijks gezongen wordt. 'Pinksterfeest gaat nooit verloren, falderalderiere falderalderare, Pinksterfeest gaat nooit verloren, ralderalderal deral deral deral…'

Levende haan

Kallemooi wordt tijdens Pinksteren op het eiland al sinds mensenheugenis gevierd en is een groot feest op Schier waar ook veel oud-eilanders op afkomen. Er zijn tal van festiviteiten. Waaronder de traditionele kinderspelen en het hijsen van de Kallemooimast met daaraan een haan in een mand.
Dat het gaat om een levende haan zorgt de laatste jaren voor protesten bij dierenliefhebbers. Dit jaar hadden die plannen om weer te demonstreren op het eiland.
Volgend jaar op 22 mei wil de Kallemooicommissie weer het pinksterfeest te organiseren.