Cyberaanval op digitaal archief drie scholen

De scholen werden slachtoffer van cybercriminaliteit
De scholen werden slachtoffer van cybercriminaliteit © ANP
Het digitale archief van het Montessori Lyceum Groningen, het Montessori Vaklyceum en het Harens Lyceum is onherstelbaar beschadigd door een computervirus.
Het gaat om het gezamenlijke digitale archief van de drie scholen die vallen onder Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) met daarin onder meer correspondentie, roosters en leerlingendossiers. Hoe groot de exacte schade is, durft de scholengemeenschap niet te zeggen omdat de toegang tot de gegevens is geblokkeerd.

Aangifte

Het is ook niet duidelijk of er gegevens uit het archief zijn gehaald, maar omdat dat niet kan worden uitgesloten heeft OOG wel melding gedaan van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. OOG heeft daarnaast aangifte gedaan bij de politie.

Erg kwalijk

'Dat er ondanks de gedegen beveiliging op deze manier een digitale inbraak is geforceerd vinden we erg kwalijk', zegt bestuursvoorzitter Theo Douma van OOG. 'Deze overmacht druist regelrecht in tegen de zorgvuldigheid waarmee we werken en ook voor in willen staan richting onze leerlingen en hun ouders.'
Het online onderwijs en de schoolexamens op de scholen gaan gewoon door. De meeste bestanden, cijfers en voortgang van leerlingen worden in een andere online omgeving opgeslagen.