Melkveehouders Westerkwartier testen met veevoer tegen stikstofuitstoot

© Jos Schuurman/FPS
Gezonder veevoer en een ander voedingsschema voor koeien moeten zorgen dat de stikstofuitstoot verminder wordt. Om te toetsen of dat ook daadwerkelijk gebeurt, gaan twee melkveehouders uit het Westerkwartier een proef van acht maanden aan.
De koeien van deze melkveehouders worden de komende maanden gevoerd met een natuurlijk voedingssupplement. Na acht maanden moet dan duidelijk worden in hoeverre dit de gezondheid van de dieren verbetert en welk effect het heeft op de vlees- en melkproductie en de stikstofuitstoot.

Bijdrage provincie

De provincie Groningen draagt 29.000 euro bij aan de proef, vertelt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie).
'Twee melkveehouders gaan met name het voedingsschema van hun koeien aanpassen', aldus Staghouwer. 'Dat moet uiteindelijk leiden tot minder stikstofuitstoot. De beesten worden gevoerd met een krachtiger product, meer proteïnerijk en meer eiwitrijk.'

Ontwikkeling

De proef wordt uitgevoerd onder toeziend oog van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Dat is een orgaan dat al langere tijd bezig is met ontwikkeling van circulaire economie en kringlooplandbouw. 
'De methode is in theorie getest, maar in praktijk nog niet', vervolgt Staghouwer. 'Nu is het zaak te onderzoeken of de praktijk hetzelfde uitwijst.'
Het voer dat de koeien nu nog krijgen bevat over het algemeen veel eiwitrijke soja en dat zorgt volgens Staghouwer voor extra stikstofuitstoot. De verwachting is dat koeien met het voedingssupplement minder soja hoeven te eten, waardoor ze minder stikstof uitstoten.
 

Lokale productie

Mocht de proef positief verlopen, dan wordt de mogelijkheid onderzocht om het voedingssupplement lokaal te produceren. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe inkomstenbron voor het Westerkwartier.