Kabinet: Basisscholen op 11 mei weer open; geen evenementen tot 1 september

Op een basisschool laten leerkrachten weten dat ze hun leerlingen missen.
Op een basisschool laten leerkrachten weten dat ze hun leerlingen missen. © ANP
Het kabinet heeft dinsdagavond in een persconferentie over de coronacrisis bekendgemaakt dat alle basisscholen vanaf 11 mei de deuren weer mogen openen. Ook werd bekend dat er tot 1 september geen evenementen zullen plaatsvinden.
'Ik wil zielsgraag zeggen dat er weer meer kan, maar tegelijkertijd is dat heel eng en gevaarlijk als je weet hoe cijfers zich ontwikkelen', vertelde premier Rutte dinsdagavond.
'De druk op de zorg is nog gigantisch hoog', liet hij weten. Daarom heeft het kabinet besloten slechts enkele maatregelen af te bouwen. Hij vreest anders voor een tweede golf waardoor het aantal besmettingen toch weer snel oploopt. 'Met als gevolg nog meer druk op zorg, meer slachtoffers, uitgestelde operaties van mensen met ander ziektes. Dat willen we per se voorkomen.'

Kinderen verdeeld over de week

Het heropenen van de scholen is een kabinetsbesluit op basis van het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven. Jonge kinderen ontwikkelen bijna nooit ernstige symptomen als ze het coronavirus oplopen en verwacht wordt dat ze het virus ook nauwelijks verspreiden. 
Scholen gaan in eerste instantie niet op de oude manier open. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven. Dat is aan de scholen zelf om te beslissen.
Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan gelijk met de basisscholen weer helemaal open.

Besmettingsrisico's te groot bij evenementen

Het kabinet liet weten dat het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september omdat de besmettingsrisico's te groot zijn op plekken waar veel mensen samenkomen. Dat betekent dat er de hele zomer geen grote festivals gehouden mogen worden. 
Alle andere maatregelen die tijdens de intelligente lockdown van kracht waren, zoals de sluiting van de horeca, worden verlengd tot 20 mei.