Voorlopig geen bezoek voor bewoners zorgcentra: 'Verdrietig, maar begrijpelijk'

Twee bewoners van een zorgcentrum zwaaien op hun balkon.
Twee bewoners van een zorgcentrum zwaaien op hun balkon. © Joyce Kranenborg/RTV Noord
'Verdrietig, maar begrijpelijk'. Zo noemt ouderenbond ANBO het kabinetsbesluit om bewoners van zorgcentra ook de komende tijd geen bezoek te laten ontvangen van familieleden.
'Het is belangrijk dat de meest kwetsbare mensen in onze samenleving niet besmet worden met het coronavirus en ook dat zorgmedewerkers niet ziek worden', vertelt Liane den Haan van ANBO. Ze vindt bovendien dat er eerst voldoende beschermingsmiddelen voor de zorgmedewerkers moeten zijn.

Drama voor familie

Ook Inge Pesch, specialist ouderengeneeskunde bij Dignis Lentis in Groningen, heeft begrip voor de verlengde maatregel. 'Maar voor onze cliënten en vooral voor hun familie is dit een drama. Voor hen is dit ongelooflijk moeilijk. Vooral partners hebben het zwaar.'

Specialist ouderengeneeskunde Inge Pesch reageert op de verlengde maatregelen
[Media:https://www.rtvnoord.nl/media/92527/Het-is-heel-pijnlijk-maar-ik-snap-het-wel]

Hoop op wat ruimte

Pesch hield al rekening met de verlening van de maatregelen, maar hield een slag om de arm.
'Ik hoopte dat we iets meer ruimte zouden krijgen. Bijvoorbeeld bezoek voor bedlegerige patiënten die niet makkelijk bij het raam kunnen zitten om contact te krijgen. We wachten weer af tot 20 mei of we dan iets meer ruimte krijgen.'

Bezoek aan 70-plussers

De ouderenbond is verder blij dat bezoek aan mensen van zeventig jaar of ouder, die geen last hebben van gezondheidsklachten, in beperkte mate wel weer mogelijk is. Ook dit kwam in de persconferentie van het kabinet ter sprake.
Den Haan: 'Dat betekent dat iemand wel even een kop koffie kan gaan drinken bij vader of moeder, opa of oma. Uiteraard met inachtneming van de RIVM-maatregelen.'

Randvoorwaarden

'Als aan alle randvoorwaarden is voldaan, is het risico op besmetting kleiner. Pas dan zouden er weer mensen in verpleeghuizen op bezoek kunnen komen', stelt Den Haan.
De ouderenbond laat weten dat de komende tijd goed wordt gelet op ouderen die door de coronamaatregelen in een sociaal isolement zijn geraakt. Dat wordt onder meer gedaan met online activiteiten, stoelyoga en miniconcertjes.