'Coronamaatregelen enorme klap voor horecabedrijven en evenementen'

De kabinetsbesluiten rondom de coronacrisis werden dinsdagavond met veel interesse gevolgd door Jouke van Dijk. De hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse kan zich goed voorstellen dat het water tot aan de lippen komt bij horeca- en evenementenbedrijven.

'Zij hebben nu wel duidelijkheid, maar het is voor hen een enorme klap', zegt Van Dijk. Hij kon zich de reactie van Irene van der Velde, van de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, dan ook wel voorstellen. 'Ik was wel teleurgesteld dat het kabinet geen extra maatregelen voor die branches noemde.'

Groningse economie

De evenementen- en horecabedrijven in onze provincie zijn volgens Van Dijk goed voor vijftien procent van de Groningse economie. 'Als we naar de rest kijken, kan veertig procent van de mensen redelijk thuis werken en 45 procent is werkzaam op een fysieke werklocatie, zoals een fabriek of een bouwplaats.'

'En dat kan redelijk, zeker in Groningen, want wij hebben geen hele hoge besmettingsgraad', gaat hij verder. 'En als de kinderen straks ook weer naar school kunnen, kan de economie in Groningen eigenlijk redelijk goed draaien.'

Noodpakket

Van Dijk voorziet dat een noodpakket aan maatregelen voor de horeca eigenlijk niet kan uitblijven. 'Het zal wel moeten denk ik, want het is gewoon een ramp wat daar gebeurt. En ze kunnen niets doen', vat hij samen.

Wopke Hoekstra, minister van Financiën, kan volgens de hoogleraar uitkomst bieden. 'Hij heeft gezegd dat hij diepe zakken heeft. En nou hoeft hij dat niet overal aan te besteden, maar de horeca is bij uitstek een sector waar je dat wél moet doen. Zeker bij de kleinere bedrijven die het zwaar voor de kiezen krijgen.'

Lees ook:

Groningse economie krijgt 'ongekende klap', maar 'grootste klap komt nog'
Hoe blijft de Groningse economie overeind in de coronacrisis?

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws