Definitief geen Noorderzon: 'We kunnen moeilijk een beetje open'

Een hapje en een drankje op Noorderzon
Een hapje en een drankje op Noorderzon © RTV Noord/Sanne Vast
De organisatie van het Noorderzonfestival zoekt mogelijkheden om deze zomer toch een kleinschalig programma aan te bieden. Dat laat het festival via een persbericht weten nadat dinsdag bekend werd dat het festival in verband met de coronamaatregelen niet doorgaat.
'Met pijn in ons hart moeten we aankondigen dat Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, dat van donderdag 13 tot en met zondag 23 augustus 2020 haar dertigste editie zou vieren, dit jaar vanwege de coronacrisis geen doorgang kan vinden', meldt de organisatie in het bericht.

Dertigste editie

Het was voor de organisatie van Noorderzon al langer duidelijk dat er in augustus geen festival plaats kon vinden zoals het publiek gewend is. Na de persconferentie van premier Rutte werd definitief duidelijk dat er een streep kon door de dertigste editie van het festival.
Evenementen als Noorderzon kunnen moeilijk 'een beetje' open
Femke Eerland - algemeen directeur Noorderzon
'Het belangrijkste is nu dat we hier zo goed mogelijk weer uitkomen met elkaar', zegt algemeen directeur Femke Eerland. Ze toont begrip voor het besluit van de minister-president. 'Evenementen als Noorderzon kunnen moeilijk 'een beetje' open. Ons festival moet een gezamenlijke, brede viering kunnen zijn.'

Kleinschalig zomerprogramma?

De komende tijd onderzoekt de organisatie de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een kleinschalig zomerprogramma met lokale partners. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met wat er kan en mag binnen de richtlijnen vanuit de overheid en het RIVM. Hoe dat kleinschalige programma er uit komt te zien is nog onduidelijk