Vraag naar hulp Stut-en-Steun blijft groeien: 'We zijn helaas nog nodig'

De hulp van Stut-en-Steun voor mensen die kampen met de gevolgen van de gaswinning blijft onverminderd nodig. Na vier jaar groeit de werkvoorraad van het steunpunt nog altijd.
Stut-en-Steun bestaat sinds mei 2016 en is een initiatief van de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad. Het steunpunt is bedoeld om mensen gratis te ondersteunen en te begeleiden.
Open dossiers
Momenteel heeft Stut-en-Steun tussen de vijf- en zeshonderd openstaande dossiers, zegt coördinator Ina Blink. Twee jaar geleden waren dat er nog ongeveer driehonderd.
'Helaas moeten we er nog zijn, omdat het gewoon nog niet goed gaat in Groningen', zegt Blink. 'We zijn nog nodig.'
Telefoontjes
Door de coronacrisis is het kantoor van Stut-en-Steun in Appingedam gesloten, maar de medewerkers werken vanuit huis wel gewoon door. Zij zien door de coronacrisis geen grote toename of afname in het aantal telefoontjes.
'We merken niet zo veel verschil', zegt Blink. 'De bezwaarprocedures bij de schadeafhandeling gaan gewoon door. De vragen bij ons blijven ook wel vrij constant. Zo'n zestig procent van de vragen gaat nog steeds over schades.'
Videobellen
Normaal gesproken sluiten medewerkers van Stut-en-Steun ook aan bij inspecties of gesprekken bij mensen thuis. Die zijn er nu niet door alle maatregelen. 'Dat doen we nu met videobellen en dat werkt prima.'
Toch blijft het uiteindelijke doel dat het steunpunt niet langer nodig is. Maar tot die tijd werken we door, aldus Blink.