Waddeneilanden sturen brandbrief naar Den Haag

Een leeg Schiermonnikoog
Een leeg Schiermonnikoog © Thom Verheul
'Het water staat ons inmiddels aan de lippen', dat zegt Ineke van Gent, voorzitter van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en burgemeester van Schiermonnikoog.
Het samenwerkingsverband heeft samen met de provincie Friesland een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. In de brief uiten zij hun grote zorgen over de economie en leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden door de coronacrisis.
De eilanden zijn vrijwel volledig afhankelijk van toerisme.
'Er zijn nauwelijks tot geen inkomsten bij winkels, horeca, hotels en verhuurders van huisjes. De eilander economie is volkomen tot stilstand gekomen. Veel mensen staan werkloos aan de kant en de leefbaarheid van de eilanden is in het geding', aldus Van Gent.

Veel zorgen

De economie op de Waddeneilanden is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot. Op de eilanden komt daar nog bij dat daarmee vrijwel de hele gemeenschap wordt getroffen, zoals de plaatselijke bakkers, slagers en supermarkten.
Friesland en de vijf eilanden vragen de staatssecretaris om aandacht voor de specifieke situatie.

Extra steun

Ook hopen ze op extra steun voor bedrijven die nu nog geen aanspraak kunnen maken op bestaande regelingen. 'Terwijl de omzet inmiddels volledig is weggevallen. Op de eilanden zijn alle sectoren gekoppeld aan toerisme, bijvoorbeeld de bouwsector', schrijven de Waddeneilanden.
Ook maken de eilander gemeenten zich zorgen over de rederijen. Het kabinet heeft al besloten de veerdiensten hulp te bieden.
Dinsdag liet de gemeente Schiermonnikoog weten dat de coronacrisis een 'gigantische impact' heeft op het eiland. Het college gaf toen al aan het niet alleen te redden en dit signaal richting Den Haag te sturen.

- Alles over de coronacrisis