'Vergeten hoekje' hangt vol met makelaarsborden

Op de huizen hangen makelaarsborden, uit protest
Op de huizen hangen makelaarsborden, uit protest © Janny Ebels
Ze staan niet te koop, maar toch hebben tientallen huizen in de Damster wijk Opwierde sinds donderdag een makelaarsbord aan het raam hangen.
De bewoners hebben nog geen duidelijkheid over de versterking van hun huis. Onder de noemer #EnWijDan voeren zij actie.

Frustrerend

Het gaat om zo'n honderd huizen tussen de Burgemeester Klauckelaan en de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel in Appingedam. De eigenaren hebben nog geen versterkingsadvies gekregen, terwijl op steenworp afstand honderden huizen worden gesloopt en herbouwd.
Ik slaap hier slecht om
Richard Hoekstra - bewoner
De bewoners vinden dat frustrerend en noemen zich inmiddels het 'vergeten hoekje'. 'Alles om ons heen gaat plat en wij weten van niets. Ik slaap hier slecht om', zegt bewoner Richard Hoekstra, één van de initiatiefnemers van de actie.
De bewoners voeren actie.

Licht verhoogd risico

De meeste huizen hebben volgens het HRA-computermodel een licht verhoogd risicoprofiel, waardoor zij niet gelijk aan de beurt komen in het versterkingsproces. Huizen met een verhoogd risicoprofiel krijgen voorrang en voor woningen in Opwierde-Zuid zijn aparte afspraken gemaakt.
Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) liet eerder al weten de situatie van de bewoners aan te kaarten in Den Haag. Er zou een infoavond komen met de Nationaal Coördinator Groningen, maar die is vanwege het coronavirus nog niet doorgegaan.