Een koninklijke onderscheiding per telefoon: 'Met wie zegt u?'

Geen ceremonie in een zaal vol bekenden, wel een belletje van de burgemeester. De jaarlijkse lintjesregen verloopt door de coronacrisis anders dan anders. Ook in onze provincie.

Eén van de gelukkigen in Delfzijl is de 81-jarige Annie Talens, die een bijzondere verrassing kreeg.

Tranen van blijdschap

Om klokslag half tien werd Talens gebeld door burgemeester Gerard Beukema. 'Met wie zegt u?' Ze kan het bijna niet geloven.

Vanwege haar jarenlange vrijwilligerswerk voor onder andere KWF Kankerbestrijding, de Oranje Vereniging Delfzijl en het Van Julsinghahuis is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

'Och, dan moet ik huilen', zeg ze met tranen van blijdschap. 'Wie had daar nou ooit over gedacht?' Onder haar balkon van zes hoog stonden vrienden, bekenden en haar dochter klaar met een lied en een bos rode rozen.

'Ik ben hartstikke blij voor je, ik weet dat je dit superleuk vindt en ik kom zeker naar boven om straks een kop koffie met je te drinken. Ik houd van je liefje, dik verdiend', zegt dochter Marja uit Almere, die haar moeder inmiddels meer dan een maand niet gezien heeft door het virus.

Vrijwilliger bij kerk

Ook in Het Hogeland kregen gelukkigen een telefoontje van de burgemeester. Een van hen is de 70-jarige Jacobien Louwes uit Vierhuizen. Zij is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De onderscheiding dankt ze aan haar jarenlange inzet voor de kerk in haar voormalige woonplaats Oegstgeest en voor haar werk als vrijwilliger bij de Stichting Oude Groninger Kerken. Als eigenaresse van een akkerbouwbedrijf verdiende ze ook binnen die wereld haar strepen.

Dat belletje ging zo:

Appingedam

Ook in Appingedam werden de linjtes op een andere manier verdeeld. Hoe dat ging, zie je hieronder:

Benieuwd welke Groningers er dit jaar een lintje hebben gekregen? Het complete overzicht vind je hier.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus VIERHUIZEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws