TCMG hervat schadeopname bij mensen thuis vanaf 11 mei

TCMG hervat de schadeopnames
TCMG hervat de schadeopnames © Jos Schuurman / FPS | Beeldbewerking RTV Noord
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen gaat vanaf 11 mei weer schadeopnames doen bij mensen thuis. Vanwege de coronacrisis werden vorige maand 1500 ingeplande afspraken afgezegd.
Voor de nieuwe schadeopnames moet de gedupeerde wel openstaan en het bezoek moet veilig kunnen.

Afstand en ventileren

 Zo moet de anderhalvemeter afstand altijd in acht worden genomen, moeten handen worden gewassen en moet de betreffende ruimte een kwartier worden geventileerd. Zaakbegeleiders zullen daarnaast niet bij de schadeopname aanwezig zijn, maar telefonisch contact houden. 

Niet bij kwetsbaren

Een schadeopname op deze manier kan nog niet bij mensen die tot een kwetsbare groep behoren. Bij hen en mensen die geen fysieke opname willen, kan gewerkt worden met schadeopnames via videoverbindingen. Daar heeft het schadeloket de afgelopen weken ervaring mee opgedaan.
'De hervatting is mogelijk nu er steeds meer richtlijnen zijn vanuit het RIVM en het kabinet, evenals een breed gedeeld risicobewustzijn bij alle betrokkenen', zegt een woordvoerder van het schadeloket.

Alleen uit Noord-Nederland

Om te voorkomen dat inspecteurs uit het hele land naar Groningen komen en verschillende huizen bij langs gaan, werkt de TCMG vooralsnog alleen met deskundigen uit Noord-Nederland. Die persoon mag ook maximaal één schadeopname per dag doen.
'Het is de bedoeling om zo snel als mogelijk weer honderden schadeopnames per week uit te voeren. Exacte aantallen zijn afhankelijk van de bereidheid van schademelders en de ervaringen die opgedaan worden de komende weken.'