Onderzoek naar containerramp MSC Zoe is vertraagd

Het onderzoek naar het ongeluk met de MSC Zoe heeft vertraging opgelopen. De Onderzoeksraad van de Veiligheid (OVV) laat weten dat het een complex proces is.

De MSC Zoe verloor 345 containers boven de Waddeneilanden. Dat gebeurde in de nacht van 1 op 2 januari vorig jaar. Een deel van de containers en de inhoud daarvan spoelde in de periode na de ramp aan langs de Waddenkust.

'Eigenlijk twee onderzoeken'

De toedracht van de ramp wordt onderzocht door meerdere partijen. De OVV kijkt vooral naar de vaarroute. Ook de Panamese overheid doet onderzoek naar de containerramp, omdat de MSC Zoe onder Panamese vlag voer.

'Meestal duurt een onderzoek één jaar. Maar dit proces is complexer en vergt meer afstemming met de Panamese overheid', vertelt OVV-woordvoerder Sara Vernooij. 'Eigenlijk lopen er twee onderzoeken. Eén door ons en één door Panama.'

'Dat er nu sprake is van een coronacrisis maakt het proces niet makkelijker, maar dat is niet de reden van de vertraging.'

Voor het zomerreces

Het eindrapport wordt in ieder geval nog voor het zomerreces verwacht. 'Maar of dat begin of eind mei of ergens in juni zal zijn, weten we nog niet', aldus Vernooij.

Oorspronkelijk zou het onderzoek deze maand afgerond worden. De betrokken partijen hebben het inmiddels al wel een conceptversie van het rapport gekregen. Hun op- en aanmerkingen worden uiteindelijk nog verwerkt in het definitieve rapport.

Lees ook:

- De containerramp met de MSC Zoe een jaar later: nog veel vragen onbeantwoord (januari 2020)
- Alles over de containerramp

Meer over dit onderwerp:
containerramp SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws