Stene (11) verkoopt tekeningen van vogels voor het goede doel

De 11-jarige Stene Elzerman uit Eelde
De 11-jarige Stene Elzerman uit Eelde © Eigen foto
Stene Elzerman (11) uit Eelde wandelt elke dag een rondje om de Hoornseplas. Hij spot daar vogels, waarvan hij er bij thuiskomst eentje tekent. Deze coronavogels verkoopt hij. Een deel van de opbrengst gaat naar het Rode Kruis.
'Tijdens onze wandelingen zag ik heel veel vogels. Veel putters, braamsluipers - daar had ik nog nooit van gehoord - en zwartkoppen' vertelt hij aan RTV Drenthe.
Zijn moeder, Agnes Bakker van IVN Natuureducatie, kan veel vogels herkennen. En als ze niet direct weten welke vogel het is, dan onthoudt Stene de zang en het uiterlijk van de vogel zo goed mogelijk om thuis op te zoeken in een boek.

Lievelingsvogel

De mooiste of leukste vogel die hij 's ochtends tegenkomt, verschijnt 's middags op A5-papier. 'Ik ben heel snel klaar met schoolwerk, zo heb ik nog wat te doen. Ik kan helemaal niet zo goed tekenen vind ik zelf, maar een vogel is het enige dat ik wel kan tekenen.'
De fuut die Stene donderdag tekende. Eigen foto
'Ik luister veel naar 3FM, bij Serious Request ging het geld naar het Rode Kruis, ik dacht: dat kan ik ook wel doen. De coronavogels zijn te koop voor 7,50 euro. Een deel ervan gaat naar het Rode Kruis.' Vijf van de zeven vogels die hij tot nu toe schilderde, zijn inmiddels verkocht.
Hij is gek op vogels, ze zijn al tweeënhalf jaar het onderwerp voor zijn teken- en schilderwerk. 'De ijsvogel is mijn lievelingsvogel om te tekenen. Die is heel snel en knalblauw.' Op zijn Instagram zijn de creaties te bewonderen.