Verdachte windmolenterreur niet langer vervolgd voor asbestdumping

Jan H. zou asbest hebben gedumpt in zijn strijd tegen windmolens
Jan H. zou asbest hebben gedumpt in zijn strijd tegen windmolens © RTV Noord
Verdachte van windmolenterreur Jan H. uit Meeden wordt niet meer vervolgd voor het dumpen van asbest in zijn strijd tegen de komst van windmolens in de Veenkoloniën.
Dat bevestigt woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie (OM) tegenover RTV Drenthe naar aanleiding van berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. Er is onvoldoende bewijs dat H. zich schuldig heeft gemaakt aan het dumpen van asbest; het OM denkt wel te kunnen bewijzen dat hij daarmee heeft gedreigd.

Dreigbrieven

Ook Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond, boegbeeld van actiegroep Platform Storm, wordt nog verdacht van het dreigen met asbestdumpingen.
Nieboer en Jan H. worden eveneens verdacht van het sturen van dreigbrieven aan onder anderen ondernemers die betrokken zijn bij de windparken.

Onderzoeken duren langer dan gepland

Jan H. werd in december vrijgelaten. Hij mocht naar huis onder de voorwaarde dat hij zich meldt bij de reclassering en geen contact opneemt met medeverdachten Jan Nieboer en Johnny R. uit Nieuw-Buinen.
Omdat de onderzoeken in de zaak langer duren dan gepland, mag H. de zaak in vrijheid afwachten. Jan Nieboer werd al maanden eerder vrijgelaten. Hij werd op 19 juni opgepakt voor betrokkenheid bij windmolenterreur. Op 31 juli werd hij op vrije voeten gesteld.

Hoe nu verder?

Volgens OM-woordvoerder Kompier is het nog onduidelijk hoe het proces nu verder gaat. Via een schriftelijke ronde zijn de betrokken advocaten gevraagd of zij nog onderzoekswensen hebben. Aan de hand van de uitkomsten wordt bepaald of de geplande regiezitting in mei doorgaat.