Motorrijlessen na drie weken gedwongen stilstand hervat

Motorrijschoolhouder Marcel Nieuwland (r) is blij
Motorrijschoolhouder Marcel Nieuwland (r) is blij © Jan Been/RTV Noord
Als een kind zo blij staat Marcel Nieuwland uit Winschoten aanwijzingen te geven aan zijn motorleerlingen. Voor het eerst in drie weken buldert de stem van de rijschoolhouder over het oefenterrein aan de Beertsterweg: 'Man dit is geweldig'.
Drie weken geleden kreeg Nieuwland van de gemeente Oldambt te horen dat hij moest stoppen met het geven van motorrijlessen vanwege de coronamaatregelen. De anderhalvemeterafstandsregel zou tijdens de lessen niet kunnen worden gehandhaafd was de redenatie.
Onterecht vond Nieuwland omdat er bij het geven van motorrijles voldoende afstand is tussen leerling en instructeur. Nieuwland ging tegen de beslissing in beroep en vrijdag kreeg hij gelijk van Veiligheidsregio Groningen en werden de klanten gebeld dat ze zaterdag weer welkom waren.

Regels

'Wij hebben strikte regels waar de leerlingen zich aan dienen te houden', zegt Nieuwland. 'Leerlingen komen in hun eigen motorpak die ze thuis al hebben aangetrokken, ze dragen hun eigen helm, laarzen en handschoenen. Ze kunnen hier ook niet naar de wc en zo zijn er nog een aantal afspraken. Dat werkt prima. En tijdens de les is er van fysiek contact tussen de instructeur en leerling ook geen sprake.'
De aanwijzingen worden op het oefenterrein van een afstand toe geroepen en als de leerlingen de weg opgaan dan krijgen ze de instructies van de docent draadloos via een intercom in de helm. 'De coronaregels zijn dus bij de motorrijlessen prima toe te passen', zegt Nieuwland.
Samen met zijn advocaat tekende de rijschoolhouder beroep aan tegen de verbod en met succes. Of hij een claim gaat indienen wegens gederfde inkomsten? 'Dat weet ik nog niet. Drie weken stilstand hebben veel geld gekost en misschien ook wel klanten. Mijn advocaat zoekt het uit dat moet ik nog even op wachten.'