Veiligheidsregio: 'Groningen beleeft een rustige Koningsdag'

De Grote Markt lag er verlaten bij op Koningsdag
De Grote Markt lag er verlaten bij op Koningsdag © Martijn Folkers/RTV Noord
De Veiligheidsregio Groningen spreekt van een 'rustige Koningsdag' Over het algemeen houden mensen zich goed aan de oproep thuis te blijven.
Enkele keren moest er ingegrepen worden. De grootste samenkomst was in Hoogkerk.

Vijftig jongeren

Aan het begin van de middag maakte de politie een einde aan een feestje op de Zuiderweg. Er waren zo'n vijftig jongeren die  bij een jeugdhonk naar muziek luisterden, dronken en op klapstoeltjes zaten. Het bestuur van het jeugdhonk was niet op de hoogte van het feestje.
'We hebben de organisatoren aangesproken en ze een half uur gegeven om het feest te beëindigen', laat woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio weten. 

Geen bekeuringen

Er zijn geen boetes uitgedeeld, wat wel het geval was bij een feestje bij studentenvereniging Vindicat, twee weken geleden. De reden: in Hoogkerk gaven de jongeren gehoor aan de vermaning van de politie om het feest te stoppen.
'Een goed gesprek, het uitleggen van de regels en waarom ze belangrijk zijn was voldoende', zegt Coenraads.

Rustig in stad en regio

Verder is het in de stad Groningen en de regio rustig, meldt Coenraads. 'De politie is op de hoogte waar het drukker zou kunnen worden.' Als voorbeeld van zo'n plek noemt Coenraads het Noorderplantsoen in Stad.
Daarnaast zijn er hier en daar mensen aangesproken die op straat te weinig afstand hielden of met te grote groepen in speeltuinen waren.

Rij voor de bakker

Bakkerijen hebben vandaag te maken met lange rijen, maar dat gaat allemaal zoals het hoort. 'Iedereen staat keurig anderhalve meter uit elkaar in de rij.'