VNO-NCW vreest dat ondernemers hun zaak eerder openen dan toegestaan

Gesloten kroegen op de Grote Markt door de coronacrisis
Gesloten kroegen op de Grote Markt door de coronacrisis © ProNews
Veel ondernemers willen of kunnen niet wachten tot 20 mei voor een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen.
Daarvoor vreest directeur Ton Schroor van werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB Noord.

Snellere lock-out

'In de wetenschap dat er 55 protocollen beschikbaar zijn om voorzichtig en beheerst open te kunnen, denk ik dat heel veel bedrijven die op eigen houtje gaan toepassen. En dan ben je verder van huis, want dan doe je het ongecontroleerd', aldus Schroor.
Volgens hem zou het dan ook verstandig zijn van het kabinet om te kijken waar de risico's voor de volksgezondheid klein zijn. 'En dat er sneller dan 20 mei toch gekozen kan worden voor een intelligente lock-out.'

'Bedrijven snakken ernaar'

Bedrijfstakken en brancheverenigingen hebben protocollen opgesteld waarmee ondernemers hun zaak na 20 mei weer veilig kunnen laten draaien. Maar de financiële nood is hoog, zegt Schroor. 'Bedrijven snakken naar openstelling'.

Extra steun voor ondernemers

Schroor zegt dat ondanks de extra steun die staatssecretaris Mona Keijzer dinsdag aankondigde. Daarbij worden de financiële regelingen voor ondernemers uitgebreid. Tegelijkertijd worden de voorwaarden voor de steun versoepeld. Zo kunnen ondernemers in het MKB extra krediet krijgen, waarbij ze ook meer tijd hebben om het terug te betalen.
Ook komen meer ondernemers in aanmerking voor hulp. Wie een hoofdactiviteit heeft waarmee geen aanspraak gemaakt kon worden op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, maar wel een nevenactiviteit heeft die nu stil ligt, kan nu toch voor deze regeling in aanmerking komen.