Wethouder Erik Drenth maakt tijd vrij voor gezinsleven

Wethouder Erik Drenth tijdens de afgelopen algemene beschouwingen
Wethouder Erik Drenth tijdens de afgelopen algemene beschouwingen © Tristan Braakman/RTV Noord
Wethouder Erik Drenth (CDA) van Midden-Groningen doet afstand van zijn portefeuille cultuur. Op die manier krijgt hij meer tijd voor zijn gezinsleven in de avonduren en weekenden.
De wethouder ruilt zijn portefeuille met collega José van Schie (PvdA) en gaat zich onder meer bezighouden met erfgoed, maar ook met informatisering en automatisering. Die laatste portefeuille was onderdeel van de taken van burgemeester Adriaan Hoogendoorn die het druk heeft met het Nationaal Programma Groningen (NPG).
Drenth doet dus afstand van één portefeuille, maar krijgt er twee voor terug. 'Ik denk dat ik het wat betreft werkdruk niet rustiger krijg', vertelt Drenth. 'Maar de werkdruk verschuift wel van de avonden en weekenden naar overdag. Op die manier kan ik werk en privé in balans houden.'
Je kan als je wil elk weekend en elke avond van huis zijn
Erik Drenth - Wethouder Midden-Groningen
Vooral in de zomermaanden had de wethouder het druk. De wethouder krijgt met regelmaat uitnodigingen voor culturele evenementen. 'Je kan als je wil elk weekend en elke avond van huis zijn. Er zijn natuurlijk heel veel dingen te doen in de gemeente', zegt Drenth. 

Geen voorbode

Ongeveer een half jaar geleden zag Erik Drenth collega Anja Woortman (PvdA) vertrekken. Zij kon haar werkzaamheden niet meer combineren met haar gezinsleven. Volgens Drenth speelt dit bij hem niet: 'Volgens mij voorkom je met zo'n wisseling dat het misgaat', zegt hij.
Bovendien zou de wisseling ook wel zo eerlijk voor de cultuursector. 'Ik ben best goed in het beheren van mijn eigen agenda. Ik zei misschien wat vaker nee tegen tegen activiteiten dan de wethouder van cultuur eigenlijk zou moeten doen', zegt hij.