Ic-personeel UMCG ontspant tussen dolfijnen en olifanten in virtuele wereld

Een verpleegkundige met de virtualrealitybril
Een verpleegkundige met de virtualrealitybril © UMCG
Verpleegkundigen van intensivecareafdelingen van het UMCG kunnen sinds kort ontspannen met behulp van een virtualrealitybril. Via de bril krijgen de verpleegkundigen beelden voorgeschoteld, die ze daarbij helpen.
Het bedrijf VRelax ontwikkelde samen met het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG het principe Virtual Reality (VR) relaxatie. Twee jaar wordt er al onderzoek gedaan. 'En de resultaten zijn verbluffend', zegt Stefan Vogelzang van VRelax.
In Noord Vandaag vertelde Vogelzang hoe het werkt:
VR relaxatie is gemaakt om mensen te laten ontspannen voor wie dat niet altijd gemakkelijk is. Het geldt voor mensen met emotioneel zware beroepen, voor mensen met stress, angst of depressieve gevoelens en voor patiënten die zware medische behandelingen moeten ondergaan.

Zwemmen tussen dolfijnen

'De beelden nemen de bewuste aandacht weg', zegt Vogelzang. Voor de ic-verpleegkundigen van het UMCG betekent het dat ze vanuit een luie stoel een 360-graden gefilmde natuur verkennen. 'Men kan zwemmen tussen dolfijnen, met olifanten over een savanne lopen of naar een heldere sterrenhemel kijken.' Door de beelden zijn de verpleegkundigen even helemaal weg, waardoor ze de knop om kunnen zetten en mentaal weer opladen.

Mentale time-out

De zorg voor coronapatiënten vraagt veel van het ic-personeel. Het UMCG biedt deze korte mentale time-outs aan om de medewerkers te laten ontspannen. In het UMCG zijn de virtualrealitybrillen de komende maanden beschikbaar op alle intensivecareafdelingen en in het stiltecentrum. Medewerkers van het Universitair Centrum Psychiatrie en getrainde studenten zijn aanwezig om verpleegkundigen daarbij te helpen.