Roeivereniging is stap dichter bij nieuw onderkomen na brand

Een brand legde het clubgebouw en boothuis in de as.
Een brand legde het clubgebouw en boothuis in de as. © De Vries Media
Bijna anderhalf jaar na de verwoestende brand heeft roeivereniging Neptunus in Delfzijl weer zicht op een nieuw onderkomen. Het ontwerp voor het nieuwe clubhuis en de botenloods is klaar en ook met de financiën gaat het goed.
Burgemeester en wethouders van Delfzijl willen 200.000 euro bijdragen aan de nieuwbouw, waardoor het nieuwe clubhuis van de roeiers een stap dichterbij komt.

Aangestoken

In december 2018 werd de accommodatie van de vereniging door brand verwoest. Het clubgebouw en de vloot van veertig boten gingen in vlammen op. De brand is aangestoken bleek later, maar de daders zijn nooit achterhaald.
Het was een flinke klap voor de vereniging, aangezien een boot al gauw 10.000 euro kost. Neptunus zamelde geld in met crowdfundingsacties en studenten uit Wageningen deden een 24-uursactie.

Nieuwbouw

Inmiddels maakt de vereniging al een jaar gebruik van een tijdelijk onderkomen, die bestaat uit twaalf zeecontainers. Daar kunnen de roeiers niet structureel in blijven zitten en daarom werkt het bestuur samen met de gemeente aan plannen voor nieuwbouw.
'De bijdrage van het college is hartstikke mooi', zegt voorzitter Nathalie Folkers opgetogen. 'Daarmee maken we een mooie stap om het project financieel rond te krijgen. We hebben al een uitkering van de verzekering en doen daarnaast aanvragen voor subsidies om duurzaamheidsmaatregelen te kunnen treffen.'

Jeugd weer water op

Woensdagavond gingen de eerste jeugdleden weer het water op, nu de maatregelen rond het coronavirus voor kinderen zijn versoepeld. Daar maakten ze volgens Folkers dankbaar gebruik van.
'Twee jeugdleden die veel wedstrijden roeien, zijn gelijk de boot ingestapt. Eén volwassene houdt toezicht om te kijken of iedereen zich aan de maatregelen houdt. We hebben ouders gevraagd om niet mee te komen, anders heb je toch het risico dat er te veel mensen zijn.'

Groen licht?

De gemeenteraad praat eind mei over het voorstel om 200.000 euro bij te dragen aan het nieuwe clubhuis. Als die groen licht geeft en de vergunning rond is, kan de bouw van de nieuwe accommodatie beginnen.