Grapperhaus adviseert om NL-Alert-app van Gronings bedrijf te verwijderen

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid test een NL-Alert in een meldkamer.
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid test een NL-Alert in een meldkamer. © ANP
In de app van NL-Alert is een datalek aangetroffen. Gebruikers kunnen de app het beste verwijderen, zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.
De app is van de Groningse applicatie-ontwikkelaar BeepRoger.
Onder meer locatiegegevens van de app zijn terechtgekomen bij een externe partij in Amerika, die ook bij de ontwikkelingen van de app was betrokken. Zij hadden geen toestemming om de locatiegegevens te delen.

58.000 keer gedownload

Het gaat om een applicatie die aanvullende informatie stuurt. Wie de app verwijdert, ontvangt dus nog steeds NL-Alerts. Deze worden namelijk aan iedereen verstuurd. De applicatie is sinds begin maart beschikbaar en gedownload door ongeveer 58.000 mensen.
De app moest de locatie van de gebruiker weten om de juiste informatie te kunnen sturen. Daarom werden er locatiegegevens verzameld. Ook was er een externe dienst nodig voor het versturen van pushberichten. Bij die dienst kwam de informatie terecht. Daar is verzocht de gegevens te verwijderen en direct te stoppen met het verzamelen van data.

'Vaak getest'

John Sportel is CEO van BeepRoger en hij baalt van de gang van zaken. 'Wij hebben een keurige app ontwikkeld voor het ministerie van Justitie. De app is heel vaak getest en goed bevonden. Op verzoek van het ministerie hebben we er ook een Amerikaanse partij bij gehaald en die partij blijkt dus het lek te zijn.'
Sportel verwacht dat er straks weer een veilige NL Alert-app verkrijgbaar is. 'We liggen mede door het nieuws rondom de ontwikkeling van corona-apps onder een vergrootglas. Er zal dus nog wel wat extra getest worden en dat zal extra tijd kosten, maar ik denk dat de nieuwe app - zonder de Amerikaanse inbreng - binnen afzienbare tijd op de markt komt.'
Ik sta jullie ook te woord, omdat wij instaan voor ons werk
John Sportel - CEO BeepRoger
De kwestie kan het imago van BeepRoger schaden, erkent Sportel. 'Wij hadden gehoopt dat het ministerie iets duidelijker zou maken dat wij geen schuld hebben aan het datalek. Maar het is niet anders. Vandaar ook dat ik jullie te woord sta. Wij staan in voor ons werk', laat hij duidelijk weten.

Update

Minister Grapperhaus verwacht binnen enkele dagen een update van de app te kunnen uitbrengen. Daarmee wordt het lek gedicht.