Schier schrapt groot bevrijdingsfeest: 'Het had een mooi evenement moeten worden'

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het had een bijzonder bevrijdingsfeest op het eiland moeten worden. Een groot concert op het strand voor 5000 personen en een flypast van een Halifax. Maar vanwege het coronavirus zijn alle grote evenementen afgelast.
Schiermonnikoog is het laatste stukje Nederland dat bevrijd werd. Op 11 juni 1945 verlieten de laatste 600 soldaten het eiland.

300.000 euro

De provincie Fryslân wilde de bevrijding groots herdenken en vieren. Samen met de gemeente, Bunkermuseum Schlei en Dorpsbelang waren de voorbereidingen in volle gang. Totdat de coronapandemie uitbrak.
'Het had een mooi evenement moet worden', laat woordvoerder Peter Van den Meerschaut van de provincie Fryslân weten. Het programma was nog niet bekendgemaakt maar dat het groots ging worden stond volgens hem vast. Er was een budget van circa 300.000 euro beschikbaar.

Crash

Op 11 juni stond de grote manifestatie die gratis toegankelijk zou zijn gepland op het strand. Bekende artiesten zouden optreden en ook diverse orkesten en een koor bestaande uit eilander kinderen.
Ook zou het evenement omlijst worden met een zogeheten flypast van een Halifax-bommenwerper. Deze zou laag overkomen ter herinnering aan een noodlottige crash van hetzelfde toestel dat op 10 januari 1943 op de Balg bij Paal 15.

Ambassadeurs

Daarnaast zouden er ambassadeurs aanwezig zijn uit de landen die mee hebben geholpen aan de bevrijding. België, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk waren uitgenodigd om de festiviteiten bij te wonen.
De provincie Fryslân gaat nog kijken of er een andere datum geprikt kan worden voor het evenement. Ook bekijkt ze of het dan in dezelfde vorm door kan gaan. 'Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de maatregelen van de regering', aldus woordvoerder Peter Van den Meerschaut.