Ic-hoofd UMCG: 'Hormoon zorgt voor trombose bij coronapatiënten'

Peter van der Voort, ic-hoofd van het UMCG, tijdens de tv-uitzending
Peter van der Voort, ic-hoofd van het UMCG, tijdens de tv-uitzending © Jinek
Een hormoon dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt, kan mogelijk verklaren waarom sommige coronapatiënten sneller verslechteren dan andere.
Dat vertelde Peter van der Voort, hoogleraar en hoofd intensive care van het UMCG vrijdagavond in het RTL4-programma Jinek.

Verhoogd percentage leptine

'Het gaat om het hormoon leptine. Coronapatiënten hebben hier een verhoogd percentage van in hun bloed.'
Volgens de arts wordt het hormoon vooral in grote hoeveelheden aangemaakt bij mensen met overgewicht. 'Leptine zorgt mogelijk ook voor trombose bij coronapatiënten.'
Het hormoon zorgt in het menselijk lichaam voor het verzadigde gevoel na het eten van een maaltijd. Bij mensen met overgewicht is deze hormoonhuishouding ontregeld.
Een fragment uit de uitzending:

Supplement

'Een aanname is dat het voedingssupplement resveratrol, verkrijgbaar bij de drogist, dit hormoon kan verlagen, waardoor patiënten minder ziek zouden worden. Dit is wat ze nu hebben ontdekt en verder gaan onderzoeken.'

Verwachting

Jinek bracht in de uitzending ook de noodkreet van de eigenaar van de Drie Gezusters ter sprake. De ondernemer liet vrijdag weten per 1 juni open te gaan, als de overheid niet meer financiële steun biedt.
'Ik denk dat hij helemaal gelijk heeft, vanuit zijn perspectief', zegt Van der Voort. 'Maar tegelijkertijd is het zo dat we nog maar 1500 ic-patiënten hebben gehad en er komen nog 12 á 13.000 aan.'
Het ic-hoofd gaf in het tv-programma daarnaast een update over het aantal patiënten dat nu op de intensive care van het UMCG ligt, namelijk 28.