Stof blijkt explosief; twee bewoners Wibenaheerd aangehouden

Overleg tussen politie, Veiligheidsregio en EOD
Overleg tussen politie, Veiligheidsregio en EOD © ProNews
De politie heeft twee bewoners van het complex aan de Wibenaheerd in Stad aangehouden. Het gaat om de bewoners van het pand waar vrijdagavond een explosie plaatsvond.
Bij doorzoekingen stuitte de politie op een bepaalde stof. De Explosieven Opruimingsdienst oordeelde dat deze stof explosief is.

Onderzoek

Zaterdagavond werd de flat aan de Wibenaheerd in Stad voor de tweede keer binnen 24 uur ontruimd. Hulpdiensten rukten massaal uit terwijl bewoners in de buurt werden opgevangen en op de hoogte werden gehouden.
Politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema: 'Beide bewoners zitten nu vast op het bureau en worden gehoord. Morgen wordt verder onderzoek gedaan naar hun woning. Het kan zijn dat de explosieve stof nog onder het puin ligt, maar dat is alleen bij daglicht goed zichtbaar.'

Flat leeg

Tot dat duidelijk is, blijft een deel van het complex dicht. Dat gedeelte wordt bewaakt door de politie. Voor de bewoners is opvang voor de langere termijn geregeld.
Valkema: 'Bewoners kunnen onder begeleiding nog kort hun eigen woning in om bijvoorbeeld hun huisdier of medicatie te halen. Hopelijk kunnen wij het onderzoek zo snel mogelijk afronden, zodat iedereen weer snel terug kan naar zijn of haar woning.'
Over wat voor explosieve stof het precies gaat kan Valkema verder niks kwijt. Dat is onderdeel van het onderzoek.