Van der Valk Zuidbroek niet brandveilig

ZUIDBROEK - De brandveiligheid bij Van der Valk in Zuidbroek voldoet niet aan de minimale wettelijke eisen. Dat blijkt uit een rapport van de regionale inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu in Groningen.
Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van het instorten van het parkeerdek bij het Van der Valk motel in Tiel in februari van dit jaar.
Uit het VROM-onderzoek blijkt dat met name de Eurohal, onder andere bekend van het jaarlijkse schlager-festival, onveilig is. Maar dat is niet het enige.
Zo zijn er voor de bouw van het restaurant door brand beschadigde materialen gebruikt, is voor enkele verbouwingen geen vergunning aangevraagd en zijn bouwtekeningen onvolledig of zoek.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemeente Menterwolde ernstig in gebreke is gebleven bij de controle op de naleving van vergunningen en wettelijke regels. Het gemeentebestuur deed niets, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen door ambtenaren van bouw- en woningtoezicht. Het gemeentebestuur van Menterwolde eist nu op korte termijn inzicht in ontbrekende gegevens en maatregelen om de veiligheid te vergroten.
Zolang de veiligheid van de bezoekers niet kan worden gegarandeerd, krijgt van der Valk geen toestemming voor grote publieksevenementen.
Een woordvoerder van het Van der Valk concern zegt dat er in Zuidbroek al veel langer aan verbetering van de veiligheid gewerkt wordt en noemt de conclusies van het VROM-rapport overtrokken.