SP/CDA:'extern onderzoek Van der Valk'

ZUIDBROEK - Het CDA en de SP in Menterwolde willen een extern onderzoek naar de situatie bij Van der Valk in Zuidbroek.
De partijen zullen daar donderdag tijdens de raads-vergadering op aandringen als het College van Burgemeester en Wethouders onvoldoende antwoord geeft op de vele vragen die er zijn.
Directe aanleiding is het rapport van het ministerie van VROM over de veiligheid bij het Van der Valkcomplex. Daaruit blijkt onder meer dat de gemeente ernstig tekort is geschoten bij het toezicht op de bouw van het hotel en op de brandveiligheid van het complex. Ook moet er meer duidelijkheid komen over een rapport van een voormalig commandant van de brandweer in Hoogezand. Dat korps assisteerde in 1995 tijdens de brand bij het in aanbouw zijnde Van der Valkcomplex. De commandant constateerde destijds ernstige gebreken bij de constructie van het gebouw. Dat rapport werd doorgestuurd naar de toenmalige burgemeester Hut van Menterwolde, maar het is onduidelijk of er iets mee gedaan is. De gemeenteraad praat daarom donderdag uitgebreid over de situatie bij Van der Valk.
Als er nog veel vragen overblijven na de raadsvergadering, zal het CDA samen met de SP aandringen op een extern onderzoek. Ook VVD/Algemeen Belang in Menterwolde is in dat geval voorstander van een onafhankelijke onderzoekscommissie. De PvdA is nog niet zover. Die partij wil eerst de raadsvergadering van donderdag afwachten.