Groningen in de ban van de gladheid

GRONINGEN - De provincie Groningen was maandag in de ban van de gladheid. Het personeel in de ziekenhuizen draaide overuren doordat zeer veel mensen zich meldden met botbreuken, hoofdwonden en schaafwonden.
Het was zelfs zo druk dat het personeel de stroom nauwelijks kon verwerken. ’s Ochtends meldden zich bij de vijf ziekenhuizen in de provincie al tientallen slachtoffers van valpartijen.
Door de barre omstandigheden op de wegen hadden ook sleepbedrijven de handen vol. Er waren meer dan 150 aanrijdingen. Ook kwamen veel auto’s in de berm of zelfs in de sloot terecht.
De gladheid speelde zelfs de lijkbezorgers in de Kanaalstreek parten. In dat gebied stonden meerdere begrafenissen gepland. Ook moesten nog een aantal overledenen van huis worden gehaald. De loodzware lijkauto’s konden maar met moeite op de weg blijven.
Het openbaar vervoer was volledig ontregeld. Bussen reden nauwelijks of met veel vertraging en ook taxibedrijven lieten de auto’s in de garage staan. Treinen reden wel maar met vertraging. Rijlessen werden geannuleerd en examens afgelast.
Door de ijzel kon bovendien in veel wijken het huisvuil niet worden opgehaald. De gemeente Groningen begon daar pas maandagmiddag mee.