Vier doden door luchtweginfectie Stad

GRONINGEN - Vier bewoners van verpleeghuis Coendershof in Groningen zijn de afgelopen week overleden aan een besmettelijke luchtweginfectie.
Vijftien andere bewoners en zeventien medewerkers van het verpleeghuis aan de Helperbrink zijn ook aangestoken. Van hen zijn inmiddels negen mensen hersteld. Drie van de vijftien zieke bejaarden worden niet verpleegd in Coendershof, maar liggen in een ziekenhuis.
De verschijnselen van de ziekte zijn hoge koorts en hoesten. Een woordvoerder van de GGD sluit echter uit dat het gaat om de uiterst besmettelijke longziekte SARS.
Naar de veroorzaker van de luchtweginfectie, een bacterie of virus, wordt onderzoek gedaan. De uitslag zal in de loop van deze week bekend zijn. Volgens de GGD is het mogelijk dat de verwekker van de ziekte niet wordt gevonden.
Coendershof heeft inmiddels diverse voorzorgsmaatregelen genomen om uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Extra hygienemaatregelen zijn ingesteld voor het personeel, zoals het dragen van mondkapjes en het regelmatig wassen van de handen. Dit geldt ook voor bezoekers van Coendershof. Op bepaalde plaatsen in het verpleeghuis wordt vaker schoongemaakt dan normaal. Voor de verzorging van de bewoners is extra personeel ingezet. Medewerkers van het verpleeghuis hebben zich hiervoor vrijwillig aangemeld. Uitwisseling van bewoners, bezoekers en personeel van de verschillende afdelingen wordt zoveel mogelijk beperkt.