Meer gewonden door gasexplosie

KROPSWOLDE - Door de gasexplosie in Kropswolde zijn meer gewonden gevallen dan zaterdag werd gemeld.
Aanvankelijk was er sprake van vier gewonde politiemensen. Zij hebben kneuzingen en snijwonden opgelopen. Inmiddels is meegedeeld dat er ook vier brandweermensen gewond zijn. Twee van hen liggen in het ziekenhuis met een gebroken enkel en een beschadigde rugwervel.
De veroorzaker van de explosie ligt in het brandwondencentrum. Hij heeft ernstige brandwonden opgelopen. De 35-jarige man wordt permanent bewaakt door de politie, omdat hij wordt verdacht van het veroorzaken van de explosie.
Nadat zijn partner zaterdagmorgen met hun kind was weggelopen, zou de man zijn doorgeslagen. Hij draaide de gaskraan open, waarna buren de politie belden omdat ze een gaslucht roken. Terwijl de hulpverleners al aanwezig waren, blies de man zijn huis op met een aansteker. Een brandweerman raakte onder het puin bedolven, maar hij kon snel worden bevrijd. Lange tijd werd gedacht dat de bewoner dood onder het puin lag, maar een uur na de explosie meldde hij zich. Mogelijk is hij uit zijn huis geblazen.
Een aantal huizen in de buurt raakte flink beschadigd. Sommige panden zijn onbewoonbaar verklaard en de bewoners moesten in een hotel slapen. Zij krijgen hulp bij de afwikkeling van de schade.