Weer forse reorganisatie bij Avebe

VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern Avebe gaat opnieuw fors reorganiseren.De directie van het bedrijf wil voor 1 augustus 2005 tussen de 300 en de 350 arbeidsplaatsen kwijt. Daarbij gaat het om 60 managementfuncties en om een groot aantal 55-plussers, dat het concern al eerder kwijt wilde.
Avebe wil bovendien werkzaamheden gaan uitbesteden. Gedacht wordt aan logistiek, onderhoud, transport en kantinewerk. Hoeveel arbeidsplaatsen daardoor verloren gaan is niet duidelijk. Vervroegde sluiting van de fabriek in Foxhol is ook een onderdeel van het woensdag gepresenteerde plan. Die sluiting moet binnen drie jaar een feit zijn.
Avebe hoopt door deze reorganisatie de kosten te reduceren en geld vrij te maken voor nieuwe investeringen, vermoedelijk in de uitbreiding van de productie van tapioca.
De Ondernemingsraad van Avebe reageert geschokt op de voornemens van de directie. Vakbond FNV Bondgenoten weigert zich neer te leggen bij de maatregelen. De bond vindt, dat als er ontslagen moeten vallen, deze over zes jaar uitgespreid moeten worden in plaats van over vier maanden. Bovendien moet Avebe meedenken over creatievere oplossingen, zo vindt de vakbond. Als het prepensioen in stand wordt gehouden, zouden de 55-plussers over zes jaar het bedrijf kunnen verlaten.