Woningen Hoogezand vrij gegeven

HOOGEZAND - De omgeving van de Paulus Potterstraat in Hoogezand is weer vrijgegeven. De politie ontruimde woensdag vier flats, nadat er in een woning anderhalf kilo springstof was aangetroffen. De ontruiming heeft de hele dag geduurd en om 18.30 uur konden de 350 geëvacueerde Hoogezandsters terug naar hun woning.
De 60-jarige bewoner van het pand, waar de springstof is gevonden, is gearresteerd wegens het overtreden van de Wapenwet. De springstof werd dinsdag al aangetroffen, nadat politie was getipt. De Hoogezandster is een sportduiker, die het explosieve materiaal nodig had voor het verwijderen van schroeven bij wrakken.
De EOD heeft besloten het materiaal woensdag weg te halen omdat er geen direct gevaar voor de omgeving bestond. De springstof was goed verpakt en pas bij het vervoeren van het materiaal zouden er risico's kunnen ontstaan. Daarom is besloten het materiaal bij daglicht te verwijderen. De EOD arriveerde woensdag pas om 15.15 uur bij de woning en aan het eind van de middag is de springstof door de EOD uit de woning gehaald. Uit voorzorg werd de directe omgeving afgezet en in totaal werden 166 woning ontruimd.
De gearresteerde Hoogezandster werkte in het verleden met springstof en zou een specialist op dit gebied zijn. Volgens omwonenden zou de man een ex-marinier zijn, maar de politie wil slechts kwijt dat om een persoon gaat met verstand van explosieven. De buurtbewoners omschrijven de Hoogezandster als een rustige man. Hij heeft alle medewerking verleend aan het onderzoek en lijkt zich van geen kwaad bewust.