Doden bij explosie in Warffum

WARFFUM - Bij een explosie op het terrein van de NAM in Warffum zijn twee mensen om het leven gekomen.De twee medewerkers van onderhoudsbedrijf GTI, een 58-jarige man uit Midwolda en een 33-jarige man uit Hoogezand, waren bovenop de tank leidingen aan het aanleggen. Een derde medewerker, een 62-jarige man uit Zoutkamp, liep brandwonden op. Ook raakte een brandweerman licht gewond.
De explosie ontstond rond 9.00 uur in een opslagtank met aardgascondensaat. Door de explosie ontstond brand. Daardoor kwamen ook andere tanks op het terrein aan de Westervalge in gevaar. De brandweer gaf groot alarm. Door de enorme rookontwikkeling moesten bewoners een tijd deuren en en ramen gesloten houden. Rond 11 uur was de brand onder controle.
In het pand van de Hulpverleningsdiensten in de stad Groningen werd een crisisteam gevormd. Ook in het gemeentehuis van Warffum was een crisisteam aanwezig.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dinsdagmiddag twee medewerkers naar het NAM-terrein gestuurd. Taak van de twee is gegevens te verzamelen over de ontploffing en onderzoek te doen naar de oorzaak van de explosie. De bedoeling is vooral te kijken of de veiligheid voldoende in acht is genomen.
Het Openbaar Ministerie in Groningen stelt bovendien een juridisch onderzoek in naar de oorzaak van de explosie. Dat heeft adjunct-directeur Herber van de NAM bekendgemaakt. Ook de Mijnbouwinspectie en de Arbeidsinspectie houden gezamenlijk een eigen onderzoek naar de oorzaak. De eerste resultaten worden binnen een paar weken verwacht.