Gasunie niet verder opgesplitst

GRONINGEN - De verdere opsplitsing van Gasunie gaat voorlopig niet door. Minister Brinkhorst van Economische Zaken neemt daar voorlopig geen besluit over. Hij wil het staatsbelang vasthouden in de handels-en leveringstak van Gasunie.Op die manier staat Gasunie sterker in onderhandelingen op de internationale gasmarkt. Het uitblijven van de opsplitsing betekent dat Gasunie Trade en Supply voorlopig in Groningen blijft. Dit tot opluchting van het personeel, dat naar Den Haag dreigde te moeten verhuizen.
Aan Gasunie wordt de laatste jaren flink gesleuteld. Het is al gesplitst in Gastransport Services, dat verantwoordelijk is voor het leidingnet en het transport, en de handelspoot Gasunie Trade en Supply.
Voormalig minister Jorritsma van Economische Zaken wilde een verdere opsplitsing van Trade en Supply tussen mede-aandeelhouders Shell en Esso. De Algemene Energieraad pleitte onlangs voor het bijeenhouden van Trade en Supply.
Opmerkelijk is dat Brinkhorst hiermee ook ingaat tegen de wens van energiewaakhond DTe. Die vond dat Trade en Supply een te dominante positie inneemt op de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas.