'Steun aan Noorden wel degelijk zinvol'

GRONINGEN - Het heeft wel degelijk zin om economisch zwakke regio's te steunen, maar je moet wel goed weten hoe je dat het beste kunt doen. Dat zegt hoogleraar regionale economie Jan Oosterhaven van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij reageert daarmee op een onderzoek van het Centraal Planbureau en de universiteiten van Groningen en Utrecht. Dat rapport nam de economische positie van duizend regio's in Europa onder de loep. Onderzoeker Brakman concludeerde uit zijn eigen rapport dat regionale steun, zoals de steun aan de noordelijke provincies, geen zin heeft.
Hoogleraar Oosterhaven heeft het rapport gelezen. Het rapport op zich is mooi, maar te simplistisch, vindt hij. Zo heeft het rapport volgens hem alleen betrekking op gebieden met een schaal van 50 tot 100 kilometer.
Ook de grote fracties in Provinciale Staten vinden het rapport te kort door de bocht. Want met financiële steun is de werkgelegenheid gestegen. Bijvoorbeeld door de vestiging van de moutfabriek in de Eemshaven of door de sojafabriek in Hoogezand. De noordelijke politici hopen dan ook dat het rapport niet als munitie aangegrepen wordt door staatssecretaris van Economische Zaken Van Gennip.