Vertrek Liemburg slaat in als een bom

MUNTENDAM - Het vertrek van burgemeester Fijke Liemburg van Menterwolde is ingeslagen als een bom. Maandag besloot Liemburg de handdoek in de ring te gooien omdat hij, zo gaf hij aan, teveel tegengewerkt werd door de gemeenteraad, de wethouders en het ambtelijk apparaat.
Liemburg kreeg in het verleden veel kritiek, omdat hij nog steeds in Haren woont en geen directe plannen heeft om te verhuizen. De fractievoorzitters vonden dat hij zich in de gemeente moest vestigen. Maandag zou Liemburg daarover definitief uitsluitsel geven, maar zover kwam het dus niet.
Fractievoorzitter Mieke Bos van VVD/Algemeen Belang is ervan overtuigd dat het opstappen van Liemburg alles te maken heeft met een machtstrijd binnen de PvdA in Menterwolde. Zij zag de klap eigenlijk al aankomen. Fijke Liemburg veranderde van een levenslustige man in een somber mens, zo zegt zij. Bos vindt dat Commissaris van de Koningin Alders in moet grijpen. Alders wil daar echter niets van weten. Hij gaat nu vooraleerst op zoek naar een tijdelijke opvolger voor Liemburg.
Liemburg zelf gaf dinsdagochtend tijdens een emotionele bijeenkomst tekst en uitleg aan het personeel. Hij is de tweede burgemeester in twee jaar tijd die opstapt. Eerder diende burgemeester Lantinga haar ontslag in, na een vertrouwensbreuk met de gemeenteraad.