Eerste asielzoekers Martinihof verhuisd

GRONINGEN - De eerste asielzoekers van azc Martinihof in de stad Groningen, zijn maandagmiddag met een busje verhuisd. De bewoners worden ondergebracht in andere centra in Nederland, omdat het Groninger azc de deuren sluit.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) haalde zich vorige week nog de woede van de politiek op de hals, door bewoners alleen een buskaartje te geven voor de verhuizing. Dat betekent dat asielzoekers nauwelijks spullen mee kunnen nemen.
Bovendien zette de organisatie een medewerkster op straat, omdat zij de verhuisregeling publiekelijk aan de kaak stelde. Dat zou een schending van de geheimhouding zijn en dus gaf het COA haar ontslag. Dat leverde het COA vervolgens veel kritiek op.
PvdA-Tweede Kamerlid Klaas de Vries heeft inmiddels vragen gesteld aan het kabinet, over de manier waarop met de verhuizing van asielzoekers wordt omgegaan. Ook de provincie en de gemeente Groningen willen opheldering van het COA.
Om de bewoners maandag toch goed te kunnen verhuizen, is in allerijl een busje van de Jonge Socialisten uit Amsterdam gehaald. Die dient nu dus als verhuisbus. Ook de ontslagen medewerkster bood een helpende hand.