Oostzijde gaat door, referendum niet geldig

Oostzijde gaat door, referendum niet geldig
GRONINGEN - De meerderheid van de inwoners van de stad Groningen heeft voor de plannen voor de oostwand van de Grote Markt gestemd. Daarmee is de kogel door de kerk voor de facelift van de oostzijde.
De opkomst bij het referendum over de oostzijde van de Grote Markt was laag: slechts 38,6 procent van de kiesgerechtigde Stadjers maakte de gang naar de stembus. Dit betekent dat het referendum niet geldig is. Zowel de ja als de nee-stemmers haalden niet de 44.000 stemmen die nodig waren voor een geldig referendum. Van de 57.244 uitgebrachte stemmen, was 53,4 procent voor en 46,6 procent tegen het plan. Ondanks de ongeldigheid van het referendum gaan de plannen gewoon door: een meerderheid van de gemeenteraad had al ja gezegd tegen de voorstellen.
Burgemeester Wallage maakte rond 22.00 uur de uitslag bekend. Hij sprak van een teleurstellende opkomst. Het referendum was een 'noodprocedure', zo benadrukte Wallage, en maar weinigen hebben gebruik gemaakt van die noodrem. Als alles goed gaat, moet in 2010 de nieuwe oostzijde, met Groninger Forum, rooilijn én parkeergarage een feit zijn.