Vakbond: Arriva misbruikt subsidies

GRONINGEN - Vervoersbedrijf Arriva maakt misbruik van reïntegratiesubsidies. Dat zegt FNV Bondgenoten. De vakbond heeft een brief geschreven aan minister De Geus van Sociale Zaken.
Als voorbeeld noemt FNV Bondgenoten de aanbesteding van het leerlingenvervoer in de gemeente Leeuwarden. Arriva heeft die gewonnen, maar weigert de achttien chauffeurs van de vorige vervoerder in dienst te nemen. Het bedrijf is van plan om werklozen met een reïntegratiesubsidie in te huren.
Volgens FNV Bondgenoten kon Arriva daarom zo laag inschrijven bij de aanbesteding: het bedrijf rekende al op het krijgen van die subsidies. De vakbond vindt het verkeerd dat Arriva de ene groep chauffeurs werkloos maakt om vervolgens een groep werklozen in dienst te nemen en daar subsidie voor op te strijken.
Arriva begrijpt niet waar de vakbond zich druk om maakt. FNV Bondgenoten zou juist blij moeten zijn dat Arriva langdurig werklozen aan een baan helpt, zo vindt directeur Hettinga. Dat er bij de vorige vervoerder chauffeurs overtollig worden, zou niet primair de verantwoordelijkheid van Arriva zijn.