Smeerpijp gesaneerd en volgestort met beton

GRONINGEN - De 'smeerpijp', de oude rioolpersleiding tussen de stad Groningen en Delfzijl, wordt volledig gereinigd en volgestort met beton. Dit is donderdag bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis.
Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft onderzoek gedaan naar de smeerpijp. Hieruit blijkt dat er chemisch afval in de pijp zit, dat op sommige plaatsen gevaar kan opleveren. De Grontmij gaf drie opties: niets doen, de pijp saneren en volstorten met beton of de pijp helemaal verwijderen. De provincie, gemeenten en waterschappen hebben voor de tweede optie gekozen, omdat geheel verwijderen van de pijp niet zonder risico is. De klus gaat 16 à 20 miljoen euro kosten. De pijp weghalen zou 26 miljoen euro kosten.
In september moet het saneringsplan klaar zijn. In 2006 kan dan worden begonnen met de werkzaamheden. De omwonenden van de smeerpijp zijn donderdagmorgen op de hoogte gesteld en vanaf maandag zijn er informatieavonden. Daarbij zal ook de GGD aanwezig zijn, die alles kan vertellen over de gezondheidsrisico's. Die zouden overigens gering zijn; mensen wordt alleen aangeraden om niet in sloten op het traject van de smeerpijp te zwemmen.