Zorgen over asbest in Spijk

SPIJK- Omwonenden van de Nesweg in Spijk zijn bezorgd zijn over het asbest dat nog steeds in tuinen en op daken ligt. Afgelopen zaterdag ging een woning aan de Nesweg in vlammen op en daarbij is asbest vrijgekomen. De laatste resten van het asbest worden pas vrijdag opgeruimd.
De Nesweg en de toegangswegen tot de huizen werden vrij snel na de brand door een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt, maar de laatste resten asbest liggen er ruim een week na de brand nog steeds.
Veel inwoners van Spijk maken zich zorgen over de gezondheisrisico's en verwijten de gemeente laks optreden. Maar volgens burgemeester Appel van de gemeente Delfzijl is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Zij komt tot die conclusie op basis van gegevens van de GGD.
Doordat er geen gevaar is voor omwonenden, heeft de gemeente gewacht met het opruimen van hest asbest. Delfzijl kon daarom de eigenaar van de afgebrande woning aansprakelijk stellen voor het opruimen van het asbest. Nu dat niet gebeurt, wordt het asbest alsnog op last van de gemeente opgeruimd.