‘Spoorboekje’ voor asielzoekers

TER APEL - Binnen een week komt er een 'spoorboekje' voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel. Dit is de uitkomst van het gesprek dat Inlia, de IND, het COA en de Vreemdelingenpolitie dinsdag hebben gevoerd in het Vertrekcentrum.
Directeur Van Tilborg van vluchtelingenorganisatie Inlia is blij dat de diensten hebben toegezegd de regels te zullen verduidelijken, zodat de asielzoekers weten waar ze aan toe zijn.
Of de uitkomst van het gesprek van invloed is op de hongerstaking in het Vertrekcentrum is nog niet duidelijk. Minister Verdonk houdt vast aan de gemaakte afspraken en dat betekent dat de asielzoekers het land uit moeten. De Iraniër, die maandag is opgenomen in het Refajaziekenhuis, heeft al laten weten liever hier te sterven dan terug te gaan naar Iran om daar vermoord te worden.
In totaal weigeren tien vluchtelingen al twee weken om te eten. Twee van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Zij krijgen via een infuus een zoutoplossing toegediend. Van drie andere hongerstakers is de toestand ook flink verslechterd. Van Tilborg verwacht dat zij binnen 24 uur ook naar een ziekenhuis moeten worden vervoerd.