'Drama in Tolbert was niet te voorkomen'

TOLBERT - Het drama in Tolbert, waarbij maandag twee jonge kinderen om het leven kwamen, was niet te voorkomen. Dat zegt Jeugdzorg Groningen.
Maandagmiddag kwamen een vierjarig meisje en haar tweejarig broertje door geweld om het leven in een woning aan 't Kaarnhuus. De politie verdenkt de 46-jarige vriend van de moeder. Het gaat om een man die zowel de Nederlandse als de Israëlische nationaliteit heeft. De politie kwam in actie toen de 33-jarige moeder, die zelf via het balkon wist te vluchten, alarm sloeg.

Vraagtekens bij rol Jeugdzorg

Volgens de biologische vader lieten hulpverlenende instanties steken vallen. Hij zou al eerder de noodklok hebben geluid bij de kinderbescherming. Ook Jos van der Zee, een vriend van de vrouw zegt vergeefs om hulp te hebben gevraagd bij overheid en hulpinstanties.
Jeugdzorg erkent dat er een melding van de vader is geweest, maar oordeelde dat de melding niet van dien aard was, dat er sprake was van acuut gevaar voor de kinderen. Het drama had dan ook, op basis van die informatie, nooit voorkomen kunnen worden, aldus Jeugdzorg. Overigens zou er wel een onderzoek komen naar de situatie in het gezin.

Bijeenkomst voor buurtbewoners

De schok in de buurt is groot. Inmiddels liggen er bloemen en knuffels bij het huis van de twee omgebrachte kinderen. Vanavond om zeven uur is er in de sporthal in Tolbert een bijeenkomst voor de buurtbewoners, waar ook vertegenwoordigers van slachtofferhulp aanwezig zullen zijn.