Vervolg onderzoek familiedrama Tolbert

LEEK- Er komt een vervolg onderzoek naar het familiedrama, dat vorige week in Tolbert plaatsvond. Dat werd donderdag bekend bij de presentatie van een eerste rapport over het drama, waarbij twee kinderen om het leven kwamen.
Dit rapport is opgesteld door de GGD in opdracht van de gemeente Leek. Het vervolg onderzoek wordt uitgevoerd door Jeugdzorg en staat onder toezicht van een onafhankelijk voorzitter. Het tweede onderzoek moet over drie weken af zijn.
In het rapport van de GGD staat onder meer dat de verdachte van de moord op de kinderen eind vorig jaar door de huisarts is doorverwezen naar de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Er is echter nooit een behandeling geweest, omdat C. uiteindelijk niet op de uitnodigingen van de GGZ is ingegaan.
Het gezin, de moeder, haar twee kinderen en de 46-jarige verdachte, woonde sinds eind mei in een eenkamerwoning in Tolbert. De Sociale Dienst zou op 2 augustus een gesprek hebben over de kleine behuizing. Ook was een sociaal raadsman in beeld, die een verzoek om een grotere woning moest beoordelen. Er kwam een negatief advies vanwege een huurachterstand.
Het Advies en Meldpunt Kinderbescherming (AMK) werd medio juni door de biologische vader van de kinderen gebeld. Hij uitte zijn zorgen over de nieuwe partner van zijn ex-vrouw. Het AMK vond geen signalen van mishandeling, maar nam de melding wel in behandeling. Op 25 juli kreeg de man te horen dat er een onderzoek zou komen.
De politie had volgens het rapport na 30 juni meerdere keren contact met het gezin naar aanleiding van het gedrag van de expartner van de moeder. Er zijn bij de politie geen meldingen bekend van mishandeling van de kinderen.