'Windmolenpark aan N33 moet naar Pekela'

PEKELA - De gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela willen dat het geplande windmolenpark aan de N33 naar Pekela komt. Als de provincie daar niet mee instemt, stappen de gemeenten naar minister Brinkhorst van Economische Zaken.
De provincie Groningen wil tientallen windturbines aan de N33 plaatsen. De gemeente Pekela had echter al een kant en klaar plan voor zo'n windmolenpark. Minister Brinkhorst heeft in het verleden laten weten hier wel iets voor te voelen, maar de provincie Groningen heeft een streep gehaald door dit voorstel.
De betrokken gemeenten kaarten de zaak nu weer aan vanwege een uitspraak van de Hoge Raad, eind vorige maand. Deze bepaalde dat een inwoner van Termunterzijl dertig procent van zijn onroerendzaakbelasting mag aftrekken, omdat hij binnen een straal van 2,5 kilometer van een windmolenpark woont. Als er een windmolenpark aan de N33 komt, wonen de meeste Veendammers ook op minder dan 2,5 kilometer afstand van het park. Bij Pekela zouden de windmolens op 3 kilometer afstand van bebouwing komen te staan.
Gemeentebelangen in Veendam zal maandag tijdens een commissievergadering een motie indienen, waarin aan de provincie wordt gevraagd om mee te werken aan het park bij Pekela. Als dit niet gebeurt, stapt de gemeente naar minister Brinkhorst.