Bliksemactie van boeren bij kantoor FNV

MUSSELKANAAL - Boze boeren hebben woensdagmiddag een bliksemactie gehouden bij het kantoor van FNV Bondgenoten in de stad Groningen.
Zo'n 60 boeren reden aan het begin van de middag met vijf tractoren vol aardappelen naar het vakbondsgebouw. De aardappelen werden voor de slagboom gegooid, waardoor het terrein van de FNV geblokkeerd werd. De medewerkers van de vakbond hadden overigens al snel een sluiproute gecreëerd, waardoor ze woensdag tegen de avond toch naar huis konden.
Het actiecomité van Avebe-boeren had al gewaarschuwd voor acties. De boeren voelen zich 'vies verneukt' door FNV Bondgenoten. Ze zijn 'pisnijdig' en 'gigantisch gemotiveerd' om actie te voeren, zo zei woordvoerder Tapken van het comité woensdag tegen Radio Noord.
De boeren hadden dinsdagmiddag overleg gevoerd met FNV Bondgenoten over de staking bij aardappelzetmeelconcern Avebe. Volgens de boeren was afgesproken dat beide partijen zich in de pers van commentaar zouden onthouden. Ze zouden het laten bij de mededeling dat het een 'goed gesprek' was. Tapken zegt nu dat vakbondsbestuurder Dijkman toch de publiciteit heeft gezocht en hierdoor is de geest uit de fles.
Bij Avebe ligt ondertussen 5000 ton aardappelen te wachten op verwerking. Als dit niet binnen een week gebeurt, gaan de piepers rotten. Voor de boeren zou dit een flinke schadepost betekenen.