Asielzoekers onrechtmatig naar Vertrekcentrum

TER APEL - Asielzoekers worden op onwettige gronden naar het Vertrekcentrum in Ter Apel gestuurd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald in een zaak die was aangespannen door een Irakese asielzoeker.
Dit is de tweede keer dat een rechter minister Verdonk op de vingers tikt. Afgelopen juli bepaalde een rechter in Amsterdam al dat vluchtelingen onrechtmatig naar Ter Apel worden gezonden. Het ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie wil niet reageren op de uitspraak van de Bossche rechtbank.
Vluchtelingenorganisatie Inlia is bang dat asielzoekers niet veel zullen hebben aan de uitspraak van de rechter. Volgens de wet kunnen ze het Vertrekcentrum nu verlaten, maar als ze dat doen stopt het ministerie alle voorzieningen en komen de vluchtelingen op straat te staan. Inlia noemt dit een 'schandalige zaak'.
Een delegatie van de Tweede Kamer brengt vrijdag een bezoek aan het Vertrekcentrum. De linkse oppositiepartijen, de ChristenUnie en D66 houden dan een hoorzitting over het centrum.