Kamerleden onder indruk van verhalen uit Ter Apel

TER APEL - Zes leden van de Tweede Kamer hebben zich vrijdag in Ter Apel onder de indruk getoond van verhalen over slechte behandeling van asielzoekers in het vertrekcentrum.
De Kamerleden van de SP, GroenLinks en de PvdA waren op verzoek van PvdA'er De Vries naar Ter Apel gekomen voor een speciale hoorzitting. Zij hoorden onder meer schrijnende verhalen over uitgeprocedeerde asielzoekers, die zonder verdere hulp op straat worden gezet.
De zes spraken met leden van de gemeenteraad van Vlagtwedde, de burgemeester, vluchtelingenorganisaties en asielzoekers. Ook Commissaris der Koningin Alders kwam aan het woord. Hij hield zijn gehoor voor dat het op straat van uitgeprocedeerde asielzoekers een logisch gevolg is van het kabinetsbeleid. Ook zei hij dat er niets klopt van de bewering dat asielzoekers die buiten hun eigen schuld niet terugkunnen naar het land van herkomst, automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Na de hoorzitting brachten de kamerleden nog een bezoek aan het vertrekcentrum zelf.