Eerste single Ede Staal opnieuw uitgebracht

LEEUWARDEN - De eerste single van Ede Staal, getiteld "I'm in the blues", wordt eind volgende week, iets later dan gepland, opnieuw uitgebracht.
De single, met op de B-kant "Hear my song", verscheen in 1973 op het Philips-label. Behalve op Radio Noord werd de single destijds vrijwel nergens anders gedraaid. Het bleef daarna lange tijd stil. Pas in 1981 werd Ede Staal "herontdekt" door Radio Noord. Hij werkte er mee aan radio-programma's en schreef vele Groningstalige liedjes. Een van de liedjes, "Mien toentje", werd gebruikt als herkenningsmelodie voor een tuinierprogramma.
In 1982 verscheen het liedje overigens in een door Ede Staal geschreven Groningstalige versie met de titel "Ik heur de blues". Ede vertaalde het liedje destijds op verzoek van Koos Hendriks van Het Sneeuwbaltrio. Hiermee werd de basis gelegd voor een hechte samenwerking tussen Ede en Koos.
Het muziekbedrijf JAZ uit Leeuwarden vond dat het hoog tijd was om "I'm in the blues" opnieuw uit te brengen en voor groter publiek weer beschikbaar te maken. Van dezelfde maatschappij verschijnt binnenkort ook een DVD met filmmateriaal dat werd opgenomen tijden het Laidjesfestival in 1984. Deze beelden waren in 2001 al eens te zien op TV Noord.