Berging Ilona M. nog altijd niet gelukt

EMS - Bergers hebben donderdagnacht een nieuwe poging gedaan om het gezonken schip in de Duitse Eems weg te halen. Het schip, de Ilona M, werd donderdagochtend losgetrokken, maar daarmee is het probleem niet opgelost.
Het schip zonk afgelopen zaterdag en belemmert de doorgang op een belangrijke vaarroute. Daardoor liggen er al dagen tientallen binnenvaartschippers vast in Delfzijl. Ook in Duitsland liggen tientallen schepen aan de wal omdat ze niet naar Nederland kunnen.
Donderdagnacht werd een poging gedaan het schip omhoog te hijsen. Het gevaar bestond echter dat het schip doormidden zou breken. De bok onder het vaartuig bleek niet goed te zitten. Vrijdagmiddag werd een nieuwe poging gedaan, maar ook die faalde. Onder meer de sterke stroming gooide roet in het eten. Het bergingsbedrijf kan nog wel enkele dagen gaan duren.
Ondertussen wachten de schippers in de haven van Delfzijl gelaten af. Om de tijd te doden, hebben zij een gezelschapspel gekregen van scheepsverzekeringsmaatschappij Anker Advies. Of er onder die spelletjes ook Zeeslag of Mens-erger-je-niet zit, is onbekend.